Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Γεωμυθολογία

Στην αρχαία ελληνική Γραμματεία, και ιδιαίτερα στα παλαιότερα κείμενα, οι έννοιες Λόγος και Μύθος ταυτίζονται. Ο Μύθος δεν είναι Παρά-Μύθος. Ο Μύθος είναι ο Λόγος, που περιγράφει την απώτατη προϊστορία με έναν τρόπο ποιητικό και με τη χρήση συμβολισμών, άρα κρυπτογραφημένο. Η γνώση σχετικά με αυτή την μακρινή εποχή, που χαρακτηρίζεται ως μυθολογική, προέρχεται από μια παράδοση που αρχικά ήταν προφορική. Περιλαμβάνει μια ποικιλία διηγήσεων των ανθρώπων που πρωτοκατοίκησαν αυτόν τον τόπο, τις οποίες μετάδιδαν από γενιά σε γενιά, και αναφέρονται, συνήθως έμμετρα και ποιητικά, στις δραστηριότητες των προπατόρων τους, των Θεών και των Ηρώων τους.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κωδικοποίηση των Μύθων προηγείται κατά πολύ της επίσημης καταγραφής τους. Ο Μύθος δεν διεκδικεί την ακρίβεια και την σχολαστικότητα ενός επιστημονικού ιστοριογραφήματος, γιατί εξυπηρετούσε διαφορετικούς σκοπούς αφ’ ενός, και το χρονικό διάστημα που καλύπτει είναι αρκετά μεγάλο και χάνεται στα βάθη της προϊστορίας. Οι Μύθοι εμφανίζουν αρκετές παραλλαγές από τόπο σε τόπο.
Ο Μύθος μεταξύ άλλων είχε σπουδαία παιδαγωγική σημασία και χρησίμευε μεταξύ άλλων στο να κατανοήσουν ορθώς τα μικρά παιδιά και οι νέοι άνθρωποι, ποιοι είναι, από πού έρχονται, που πάνε και κυρίως πως και γιατί, πρέπει να πορεύονται σύμφωνα πάντα με τους ρυθμούς του Φυσικού Κόσμου, αναπόσπαστο μέρος του οποίου αποτελούν. (συνέχεια…)
Η μυθολογία πολλές φορές περιγράφει ένα περιβάλλον τελείως διαφορετικό από το σημερινό. Η γεωμυθολογία είναι σε θέση να αποδείξει την αλήθεια αυτών των περιγραφών, βασιζόμενη σε πλήθος εργασιών κυρίως γεωεπιστημόνων και παλαιοκλιματολόγων. (συνέχεια…)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθύμιση