Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Νeo Antique Now

O βραβευμένος Ιταλος αρχιτέκτονας και πρώην διευθυντής  του Κολοσσαίου της Ρώμης  Piero Meogrossi  παρουσιάζει
Νeo Antique Now (NAN)
Mεσογειακός Νόστος: Από τη Κρήτη στη Ρώμη
 ΄Ενα πολιτιστικό μοντέλο για την αναγέννηση της ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Ο Piero Meogrossi έχοντας δουλέψει τριάντα χρόνια με τα αρχαιολογικά μνημεία της Ρώμης ,αναστηλώνοντας και μελετώντας τα , κατέληξε σε μια θεώρηση ότι τίποτα στην Αρχαία Ρώμη δεν έχει κτιστεί τυχαία .Αντίθετα όλα κατασκευάστηκαν ως προς ένα άξονα που διαπερνά τα μνημεία της πόλης και συγχρόνως τα οργανώνει σε ένα σύστημα που τα προσανατολίζει μεταξύ ουρανού και γης. Υποστηρίζει ότι μελέτες της αρχαίας τοπογραφίας ,διηγήσεις από αρχαιολόγους και αρχιοδίφες και πλήθος άλλων σχετικών στοιχείων σχετίζονται με την ίδρυση της Ρώμης (21 Απριλίου 753 π.Χ.) χάριν στους Ελληνες.. Στα μάτια τα δικά του το όλο σύστημα προεκτείνεται και στη ευρύτερη περιοχή του Λέντα στη Μεσσαρά της Κρήτης όπου όπου πολλά μινωικά, ελληνικά. τα ρωμαϊκά έγγραφα μαρτυρούν ένα πολύ ξεχωριστό αρχαίο τοπογραφικό κώδικα με τον οποίο οι Έλληνες ιδρύσαν τη Ρώμη. Έτσι με βάση αυτό τον αρχαίο τοπογραφικό κώδικα μπορεί να αξιολογηθεί ένας μελλοντικός σχεδιασμός, σε συνάρτηση με την προστασία και την αναβάθμιση της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσογείου.
Λέντας, Μεσσαράς

  Ο Piero Meogrossi γεννήθηκε στην Torrita ,μια μικρή πόλη της Τοσκάνης ανάμεσα στη Σιένα και τη Φλωρεντία, το 1946.Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο Sapienza της Ρώμης. Από το 1980 εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού ,υπεύθυνος στη Βενετία αρχικά και από το 1984 στην Αρχαιολογική Εφορία Ρώμης σαν Διευθύνων αρχιτέκτονας στο Palatino, στο Colosseo και την Appia Antica. Υπήρξε σύμβουλος του Υπουργείου στην αναστήλωση της προσόψεως του
Αγ Φραγκίσκου της Ασσίζης, του Palazzo Barberini, της Rocca del Albornoz στο Viterbo και της βίλλας του Νέρωνα. Από το 1986 ανέλαβε την κατασκευή της καινούριας ξύλινης αρένας (2000)  ,τους νέους ανελκυστήρες (2001) ,τα εσωτερικά περίπτερα έκδοσης εισιτηρίων(2003) και από το 2004 διοριζόμενος τεχνικός διευθυντής του όλου μνημείου ολοκλήρωσε την αναστήλωση του παλιού εξωτερικού περιμετρικού υπόστεγου(2007) του Κολοσαίου. 
Piero Meogrossi
 Σαν διευθυντής έργου ανέλαβε και τις αναστηλώσεις και την επαναλειτουργία του Μουσείου του τάφου της Cecillia Metella και της βίλλα Quintili (στην Αpia Antica1986-2005) , στις Arcade Severiane και την Vigna Barbetini(στο Palatino),τον πρόναο του Antonino e Faustina ( Foro Romano). To 1996 ορίστηκε μέλος της επιτροπής για την δημιουργία του Αρχαιολογικού πάρκου της Ρώμης , στην οποία συμμετείχε ο Δήμος και το Πανεπιστήμιο. Για ένα ακαδημαϊκό έτος δίδαξε στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Βενετίας στην έδρα της Τεχνολογίας των υλικών. Έχει διακριθεί σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς στην Ιταλία και την Ιαπωνία. Έχει κάνει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά αρχιτεκτονικά και αρχαιολογικά που αφορούν αναλυτικά τις προαναφερθείσες δραστηριότητές του. Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων σε ακαδημαϊκά και πανεπιστημιακά ιδρύματα Ιταλία και το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθύμιση