Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Καλλιτεχνική έκφραση


Για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β τάξης του Γυμνασίου Βάμου.

Σε όλες τις περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας πολλές ομάδες ανθρώπων αναγκάστηκαν να μετακινηθούν και να αλλάξουν τη γη που κατοικούσαν. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις είναι υπεύθυνη κάποια φυσική καταστροφή, περιβαλλοντική υποβάθμιση ή οικολογική πίεση. Δε λείπουν και τα σύγχρονα παραδείγματα τόσο στο κοντινό μας χώρο, αλλά και ευρύτερα σε όλη την υφήλιο. Ο σεισμός της Κεφαλλονιάς, την προηγούμενη εβδομάδα, ώθησε πολλούς κατοίκους του νησιού να μεταναστεύσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το τσουνάμι του 2004 στο Ινδικό ωκεανό επέβαλε την απομάκρυνση πολλών ντόπιων από τις εστίες τους. Η οικολογική υποβάθμιση περιοχών της νότιας Ασίας, όπως το Πακιστάν, λόγο της ερημοποίησης που υφίσταται η γη σαν αποτέλεσμα της θέρμανσης του πλανήτη εξαιτίας των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν τα δυτικά κράτη, οδηγεί πολλούς κατοίκους των περιοχών αυτών να μεταναστεύουν προς περισσότερο έφορες περιοχές.
Μελετήστε το απόσπασμα από το κείμενο του Νίκου Καζαντζάκη "Ταξιδεύοντας Ρουσία". Στο σχολείο θα γίνει η φιλολογική ανάλυση του κειμένου. Επίσης, δείτε το φύλλο εργασίας που σχετίζεται με τα γεωγραφικά στοιχεία που αναφέρονται στο κείμενο.
Τέλος, ερευνήστε στο διαδίκτυο σε ιστοσελίδες οικολογικών οργανώσεων, εφημερίδων, παγκόσμιων οργανισμών για την προστασία του περιβάλλοντος και της διεθνούς αμνηστίας ώστε να ενημερωθείτε για θέματα οικολογικών προσφύγων. Αποκτήστε μια εμπεριστατωμένη άποψη και ελάτε στο σχολείο να συνθέσουμε το έργο τέχνης μας με θέμα "Οικολογικοί πρόσφυγες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθύμιση