Παρακαλούνται οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου
Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων να συμπληρώσουν το παρακάτω ερωτηματολόγιο ώστε να προετοιμαστούμε για την επόμενη άσκηση σεισμού:
Ερωτηματολόγιο Γνώσεων για το Σεισμό
Παρακαλούνται οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου
Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων να συμπληρώσουν το παρακάτω ερωτηματολόγιο ώστε να προετοιμαστούμε για την επόμενη άσκηση σεισμού:
Ερωτηματολόγιο Γνώσεων για το Σεισμό
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ Τάξης του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων μπορούν να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους για το μάθημα της Βιολογίας, το κεφάλαιο του μυοσκελετικού συστήματος του ανθρώπου μελετώντας τις παρακάτω πληροφορίες.
Οι αρθρώσεις
Τα οστά συνδέονται μεταξύ τους με τις αρθρώσεις. Στη διάρθρωση τα οστά συγκρατούνται με τη βοήθεια των συνδέσμων και περιβάλλονται από ένα σάκο, τον αρθρικό θύλακα. Κινούνται χωρίς να τρίβονται μεταξύ τους χάρη στο αρθρικό υγρό.
Η ατμόσφαιρα είναι ένας «αέριος ωκεανός», ο οποίος γίνεται όλο και πιο αραιός όσο ανεβαίνουμε ψηλότερα. Το 99% της μάζας της ατμόσφαιρας είναι συγκεντρωμένο στα πρώτα 40 χλμ. από τη Γη. Ωστόσο, η ζώνη όπου μπορεί να αναπτυχθεί η ζωή φτάνει μόλις μέχρι τα 10-13 χλμ. ύψος. Σε μεγαλύτερα ύψη η ζωή είναι αδύνατη λόγω της έλλειψης οξυγόνου, του ψύχους και των ακτινοβολιών από το διάστημα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Τάξης του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων μπορούν να συμπληρώσουν τις ερωτήσεις της φόρμας και κατόπιν να δουν το παρακάτω βίντεο.
Χρειάζονται και οι άνθρωποι εξωσκελετό;
Ένας εξωσκελετός είναι ο εξωτερικός σκελετός που υποστηρίζει και προστατεύει το σώμα ενός ζώου, σε αντίθεση με τον εσωτερικό σκελετό (ενδοσκελετό), για παράδειγμα, ενός ανθρώπου. Στην πράξη, μερικά από τα μεγαλύτερα είδη εξωσκελετών είναι γνωστά ως «κελύφη». Όλα τα αρθρόποδα (όπως τα έντομα, οι αράχνες και τα καρκινοειδή) και πολλά άλλα ασπόνδυλα ζώα (όπως τα μαλάκια με κέλυφος) έχουν εξωσκελετούς.
Τι θα γινόταν αν οι άνθρωποι είχαν εξωσκελετό; Εάν ένα μεγάλο ζώο όπως ένας άνθρωπος είχε έναν λεπτό ελαφρύ εξωσκελετό, θα υπήρχαν πολλά προβλήματα. Δεδομένου ότι ο εξωσκελετός δεν θα μπορούσε να κρατήσει το σχήμα του, θα ήταν δύσκολο να διατηρηθούν προστατευμένα τα ζωτικά όργανα και ο οργανισμός θα υπόκειται σε επιζήμια επίπεδα πίεσης μόνο και μόνο με την κίνηση.
Ωστόσο, ο άνθρωπος εκτός από τις πανοπλίες, στην εποχή μας, βρίσκει και άλλες χρήσεις στους τεχνητούς εξωσκελετούς.