Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Τι θα έκανες αν γινόταν σεισμός;

 

Παρακαλούνται οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Πειραματικού  Γυμνασίου Χανίων να συμπληρώσουν το παρακάτω ερωτηματολόγιο ώστε να προετοιμαστούμε για την επόμενη άσκηση  σεισμού:

Ερωτηματολόγιο Γνώσεων για το Σεισμό

 

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Γεωλογία - Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων μπορούν να μελετήσουν παρακάτω τη φόρμα με τα βίντεο και τους συνδέσμους για να διερευνήσουν το θέμα που έχουν επιλέξει και να ετοιμάσουν την παρουσίαση τους για το σενάριο μαθήματος "Όταν έλιωσαν οι παγετώνες":

Οι οδηγίες για τον τρόπο που θα πρέπει να προετοιμαστεί η παρουσίαση ορίζονται στον παρακάτω σύνδεσμο
Οι ομάδες των παιδιών που θα συνεργαστούν στην κάθε παρουσίαση θα δημιουργηθούν, έπειτα από κοινή συζήτηση, στο σχολείο.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Χημεία Γ΄ Γυμνασίου


Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ΄ Τάξης, του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων, μπορούν να μελετήσουν και να απαντήσουν στον παρακάτω σύνδεσμο το διδακτικό υλικό που δουλέψαμε στο σχολείο.



Βιολογία Β΄ Γυμνασίου


Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β΄ Τάξης, του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων, μπορούν να μελετήσουν παρακάτω την εργασία τους για το "Μυοσκελετικό σύστημα". Η εργασία δύνεται με τη τεχνική της ανεστραμμένης τάξης. Εργασία για το Μυοσκελετικό σύστημα


Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Βιολογία Β΄ Γυμνασίου

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ Τάξης του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων μπορούν να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους για το μάθημα της Βιολογίας, το κεφάλαιο του μυοσκελετικού συστήματος του ανθρώπου μελετώντας τις παρακάτω πληροφορίες.

 Οι αρθρώσεις

Τα οστά συνδέονται μεταξύ τους με τις αρθρώσεις. Στη διάρθρωση τα οστά συγκρατούνται με τη βοήθεια των συνδέσμων και περιβάλλονται από ένα σάκο, τον αρθρικό θύλακα. Κινούνται χωρίς να τρίβονται μεταξύ τους χάρη στο αρθρικό υγρό.


 

Μυοσκελετικό σύστημα και υγεία- Μυοσκελετικές παθήσεις
Οι μυοσκελετικές παθήσεις (ΜΣΠ) είναι μερικές από τις συνηθέστερες παθήσεις που σχετίζονται με την εργασία, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (διάβασε περισσότερα).

Παρακολούθησε στο παρακάτω βίντεο τις δυσλειτουργίες που μπορούν να εμφανιστούν στο μυοσκελετικό σύστημα.


Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Όμιλος "Ρομποτική και STEM"


Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε το ερωτηματολόγιο το οποίο λειτουργεί ως διαγνωστικός έλεγχος για την επιλογή μαθητών και μαθητριών στον Όμιλο "Ρομποτική και STEM"

 

Ερωτηματολόγιο

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Γεωλογία- Γεωγραφία Α΄ Γυμνασίου

 

 Η ατμόσφαιρα είναι ένας «αέριος ωκεανός», ο οποίος γίνεται όλο και πιο αραιός όσο ανεβαίνουμε ψηλότερα. Το 99% της μάζας της ατμόσφαιρας είναι συγκεντρωμένο στα πρώτα 40 χλμ. από τη Γη. Ωστόσο, η ζώνη όπου μπορεί να αναπτυχθεί η ζωή φτάνει μόλις μέχρι τα 10-13 χλμ. ύψος. Σε μεγαλύτερα ύψη η ζωή είναι αδύνατη λόγω της έλλειψης οξυγόνου, του ψύχους και των ακτινοβολιών από το διάστημα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Τάξης του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων μπορούν να συμπληρώσουν τις ερωτήσεις της φόρμας και κατόπιν να δουν το παρακάτω βίντεο.

 

 

ερωτήσεις της φόρμας

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Γεωλογία- Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου


Παρακαλούνται οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β΄ τάξης του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων, στο πλαίσιο του μαθήματος Γεωλογία - Γεωγραφία, να τοποθετήσουν στον ψηφιακό μας χάρτη σημεία με βουνά της Ευρώπης. Τα σημεία αυτά θα πρέπει να τοποθετηθούν στο επίπεδο "Η γεωλογική ιστορία της Ευρώπης και η ορογένεση" και να σημειωθούν με κόκκινο χρώμα και σύμβολο βουνό, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Βιολογία Β΄ Γυμνασίου

 Χρειάζονται και οι άνθρωποι εξωσκελετό;

 Ένας εξωσκελετός είναι ο εξωτερικός σκελετός που υποστηρίζει και προστατεύει το σώμα ενός ζώου, σε αντίθεση με τον εσωτερικό σκελετό (ενδοσκελετό), για παράδειγμα, ενός ανθρώπου. Στην πράξη, μερικά από τα μεγαλύτερα είδη εξωσκελετών είναι γνωστά ως «κελύφη». Όλα τα αρθρόποδα (όπως τα έντομα, οι αράχνες και τα καρκινοειδή) και πολλά άλλα ασπόνδυλα ζώα (όπως τα μαλάκια με κέλυφος) έχουν εξωσκελετούς.

Τι θα γινόταν αν οι άνθρωποι είχαν εξωσκελετό; Εάν ένα μεγάλο ζώο όπως ένας άνθρωπος είχε έναν λεπτό ελαφρύ εξωσκελετό, θα υπήρχαν πολλά προβλήματα. Δεδομένου ότι ο εξωσκελετός δεν θα μπορούσε να κρατήσει το σχήμα του, θα ήταν δύσκολο να διατηρηθούν προστατευμένα τα ζωτικά όργανα και ο οργανισμός θα υπόκειται σε επιζήμια επίπεδα πίεσης μόνο και μόνο με την κίνηση.

Ωστόσο, ο άνθρωπος εκτός από τις πανοπλίες, στην εποχή μας, βρίσκει και άλλες χρήσεις στους τεχνητούς εξωσκελετούς. 


 

Γεωλογία- Γεωγραφία Α΄ Γυμνασίου

Συγκρίνοντας τους Χάρτες

Από το βιβλίο: Χαρτογράφηση της Παλιάς Πόλης των Χανίων, Από το αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση Χανίων, 2008.

F. de Wit, Η νήσος Κρήτη και τα οχυρά της, 1680

 


Υπενθύμιση