Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Γεωλογία - Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου


Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου μπορούν να μελετήσουν παρακάτω τη φόρμα με τα βίντεο και τους συνδέσμους για να διερευνήσουν το θέμα που έχουν επιλέξει και να ετοιμάσουν την παρουσίαση τους για το σενάριο μαθήματος "Όταν έλιωσαν οι παγετώνες":

Οι οδηγίες για τον τρόπο που θα πρέπει να προετοιμαστεί η παρουσίαση ορίζονται στον παρακάτω σύνδεσμο

Οδηγίες παρουσίασης

 Ενδεικτική εργασία μπορείτε να δείτε στον σύνδεσμο.

Οι ομάδες των παιδιών που θα συνεργαστούν στην κάθε παρουσίαση θα δημιουργηθούν, έπειτα από κοινή συζήτηση, στο σχολείο.

 

 

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Χημεία Γ΄ Γυμνασίου

Τα μέταλλα βρίσκονται στο αριστερό τμήμα του περιοδικού πίνακα. Είναι μη ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι και βρίσκονται στο στερεό φλοιό της Γης, συνήθως με τη μορφή ενώσεων με οξυγόνο ή θείο. Τα μέταλλα που δεν είναι δραστικά, όπως ο άργυρος και ο χρυσός, βρίσκονται σε ελεύθερη κατάσταση ως αυτοφυή.

Ιδιότητες μετάλλων


Κράματα είναι τα υλικά που αποτελούνται από δύο ή περισσότερα στοιχεία, από τα οποία το ένα τουλάχιστον είναι μέταλλο, και εμφανίζουν τις ιδιότητες των μετάλλων. 

Εφαρμογές Κραμάτων

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Γεωλογία - Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου


 Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου, στο πλαίσιο του μαθήματος Γεωλογία - Γεωγραφία, μπορούν να βρουν την τρέχουσα εργασία τους στο νέο σύμβολο (κόκκινο εργαλείο με τίτλο Εργασία 1) που έχει προστεθεί στον ψηφιακό μας χάρτη, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Γεωλογία - Γεωγραφία Α΄ Γυμνασίου

 Συγκρίνοντας τους Χάρτες

Από το βιβλίο: Χαρτογράφηση της Παλιάς Πόλης των Χανίων, Από το αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση Χανίων, 2008.

F. de Wit, Η νήσος Κρήτη και τα οχυρά της, 1680

 

Ανεστραμμένη τάξη


Η βασική ιδέα για την ανεστραμμένη τάξη είναι ότι οι μαθητές οι μαθήτριες προετοιμάζονται στο σπίτι τους, πριν το μάθημα, παρακολουθώντας διαδραστικά βίντεο σχετικά με το διδακτικό αντικείμενο, ενώ κατά τη διάρκεια του μαθήματος, μέσα στην τάξη, τα παιδιά διερευνούν προβλήματα, εργάζονται δυσκολονόητες έννοιες, συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες και  επικοινωνούν ομαδικά. Το όφελος της ανεστραμμένης τάξης είναι ο χρόνος μέσα στην τάξη (Tucker, 2012)
Οι Bergmann & Sams (2012), θεωρούν ότι η ανεστραμμένη τάξη αποτελεί τη μέθοδος κατά την οποία όσα παραδοσιακά συνέβαιναν μέσα στην σχολική τάξη, μεταφέρονται στο σπίτι και όσα διαδραματίζονταν στο σπίτι, μεταφέρονται στο χώρο του σχολείου. Ωστόσο, η μεθοδολογία αυτή δεν περιορίζεται απλά στη δημιουργία και αποστολή εκπαιδευτικών βίντεο στους μαθητές και στις μαθήτριες αλλά εστιάζει στη βιωματική μάθηση η οποία πραγματοποιείται μέσα στην σχολική τάξη.
Η ανεστραμμένη τάξη αποτελείται από δυο στάδια, το στάδιο έξω από την τάξη και το στάδιο μέσα στην τάξη. Ο/η εκπαιδευτικός οφείλει να προετοιμάσει και να οργανώσει , ιδιαίτερα προσεκτικά, το διδακτικό σενάριο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του μαθήματος και όλων των μαθητών και των μαθητριών. Τα δύο στάδια συναντιόνται σε μια ψηφιακή πλατφόρμα μάθησης (LMS) (Basal, 2015).
Η ανεστραμμένη τάξη προσφέρει επαρκή χρόνο για ενεργή συμμετοχή και περισσότερες ευκαιρίες για καλλιέργεια της κριτικής σκέψης του παιδιού, κατά τη μαθησιακή διαδικασία, μέσα στη σχολική τάξη (Παπαδάκης, Παπαδημητρίου & Γαριού, 2014).
Σημαντική επισήμανση αποτελεί το γεγονός ότι η ανεστραμμένη τάξη δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσει τον δάσκαλο ή την δασκάλα. Αντίθετα, δίνει τη δυνατότητα για περισσότερη και ποιοτικότερη προσωπικής επαφής εκπαιδευτικού- εκπαιδευόμενου ή εκπαιδευόμενης, καθώς επίσης προάγει τη συνεργατικής διδασκαλίας (Bergmann et al., όπ. αναφ. στο Κανδρούδη και Μπράτιτσης, 2013).

Πηγή: 
Τι είναι η Ανεστραμμένη τάξη ή Flipped classroom;

 

 

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Θέατρο στα Μαθηματικά

Η παραπάνω ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος. Ωστόσο,  όσα αναφέρει η συναδέλφισσα από τη Νορβηγία θα μπορούσαν να υλοποιηθούν και στα ελληνικά σχολεία αφού στο πρόγραμμα συμμετέχει και η Ελλάδα, αρκεί να ενδιαφερθούν όσοι και όσες διδάσκουν Μαθηματικά.

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Γεωλογία- Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου

Παρακαλούνται οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου, στο πλαίσιο του μαθήματος Γεωλογία - Γεωγραφία, να τοποθετήσουν στον ψηφιακό μας χάρτη σημεία με βουνά της Ευρώπης. Τα σημεία αυτά θα πρέπει να τοποθετηθούν στο επίπεδο "Η γεωλογική ιστορία της Ευρώπης και η ορογένεση" και να σημειωθούν με κόκκινο χρώμα και σύμβολο βουνό, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Χημεία Γ΄ Γυμνασίου

 Αλκάλια ονομάζονται τα στοιχεία της 1ης ομάδας του περιοδικού πίνακα πλην του υδρογόνου. Τα στοιχεία της ομάδας των αλκαλίων είναι το λίθιο (Li), το νάτριο (Na), το κάλιο (K), το ρουβίδιο (Rb), το καίσιο (Cs) και το φράγκιο (Fr), το οποίο είναι ασταθές τεχνητό στοιχείο και δεν το συναντάμε στη φύση.

Παίζοντας με τα στοιχεία του περιοδικού πίνακα

 

 



Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Χημεία Γ΄ Γυμνασίου

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου μπορούν να θυμηθούν όσα διδάχθηκαν την προηγούμενη χρονιά, στο μάθημα της Χημείας Β΄ Γυμνασίου, μελετώντας τους παρακάτω συνδέσμους.

Θεωρία: Άτομα- Μόριο, Ατομικός αριθμός, Μαζικός αριθμός. 

Παιχνίδι με άτομα και περιοδικό πίνακα: 

 

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Γεωλογία - Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου μπορούν να παρακολουθήσουν στο παρακάτω βίντεο με ποιον τρόπο θα δουλέψουμε τον ψηφιακό χάρτη του σεναρίου μαθήματος Σημεία Ενδιαφέροντος για το μάθημα Γεωλογία - Γεωγραφία. Τις απορίες σας θα τις συζητήσουμε από κοντά στο σχολείο.


Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Παιχνίδια με τις μονάδες μέτρησης

 Παίξτε τα παρακάτω παιχνίδια και θυμηθείται τους τρόπους που μετατρέπουμε τις μονάδες μέτρησης.

Παιχνίδι 1

Παιχνίδι 2

Παιχνίδι 3

Αφού παίξετε τα παιχνίδια μπορείτε να μελετήσετε πατώντας στον σύνδεσμο.

Υπενθύμιση