Οδηγίες παρουσίασης
Ενδεικτική εργασία μπορείτε να δείτε στον σύνδεσμο.
Τα μέταλλα βρίσκονται στο αριστερό τμήμα του περιοδικού πίνακα. Είναι μη ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι και βρίσκονται στο στερεό φλοιό της Γης, συνήθως με τη μορφή ενώσεων με οξυγόνο ή θείο. Τα μέταλλα που δεν είναι δραστικά, όπως ο άργυρος και ο χρυσός, βρίσκονται σε ελεύθερη κατάσταση ως αυτοφυή.
Ιδιότητες μετάλλων
Η παραπάνω ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος. Ωστόσο, όσα αναφέρει η συναδέλφισσα από τη Νορβηγία θα μπορούσαν να υλοποιηθούν και στα ελληνικά σχολεία αφού στο πρόγραμμα συμμετέχει και η Ελλάδα, αρκεί να ενδιαφερθούν όσοι και όσες διδάσκουν Μαθηματικά.
Παρακαλούνται οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου, στο πλαίσιο του μαθήματος Γεωλογία - Γεωγραφία, να τοποθετήσουν στον ψηφιακό μας χάρτη σημεία με βουνά της Ευρώπης. Τα σημεία αυτά θα πρέπει να τοποθετηθούν στο επίπεδο "Η γεωλογική ιστορία της Ευρώπης και η ορογένεση" και να σημειωθούν με κόκκινο χρώμα και σύμβολο βουνό, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.
Αλκάλια ονομάζονται τα στοιχεία της 1ης ομάδας του περιοδικού πίνακα πλην του υδρογόνου. Τα στοιχεία της ομάδας των αλκαλίων είναι το λίθιο (Li), το νάτριο (Na), το κάλιο (K), το ρουβίδιο (Rb), το καίσιο (Cs) και το φράγκιο (Fr), το οποίο είναι ασταθές τεχνητό στοιχείο και δεν το συναντάμε στη φύση.
Παίζοντας με τα στοιχεία του περιοδικού πίνακα
Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου μπορούν να θυμηθούν όσα διδάχθηκαν την προηγούμενη χρονιά, στο μάθημα της Χημείας Β΄ Γυμνασίου, μελετώντας τους παρακάτω συνδέσμους.
Θεωρία: Άτομα- Μόριο, Ατομικός αριθμός, Μαζικός αριθμός.
Παιχνίδι με άτομα και περιοδικό πίνακα:
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου μπορούν να παρακολουθήσουν στο παρακάτω βίντεο με ποιον τρόπο θα δουλέψουμε τον ψηφιακό χάρτη του σεναρίου μαθήματος Σημεία Ενδιαφέροντος για το μάθημα Γεωλογία - Γεωγραφία. Τις απορίες σας θα τις συζητήσουμε από κοντά στο σχολείο.
Παίξτε τα παρακάτω παιχνίδια και θυμηθείται τους τρόπους που μετατρέπουμε τις μονάδες μέτρησης.
Αφού παίξετε τα παιχνίδια μπορείτε να μελετήσετε πατώντας στον σύνδεσμο.