Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Το Ξενισέουμ μας ξεναγεί στο Ρέθυμνο

Το Μουσείο της Εκπαίδευσης και η Μουσειακή Συλλογή της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ του Πανεπιστημίου Κρήτης  διοργανώνουν μια δράση που στοχεύει στην ενεργητική συμμετοχή του/ της επισκέπτη/τριας με τη χρήση των νέων τεχνολογιών σε χώρους πολιτισμού και στην ανάπτυξη και προώθηση του εκπαιδευτικού τουρισμού. Η δράση αυτή επιτυγχάνεται με δύο τρόπους: α) Μέσα στο φυσικό χώρο του Μουσείου με  την ψηφιοποίηση πολύτιμων τεκμηρίων της ιστορίας της εκπαίδευσης και την αξιοποίησή τους με καινοτόμο και παιγνιώδη τρόπο με βάση εφαρμογές της επαυξημένης πραγματικότητας και β) έξω από το Μουσείο μέσω της σύνδεσής τους με εκπαιδευτικά πολιτιστικά μονοπάτια (εικονικά και φυσικά) με βάση εκπαιδευτικό υλικό που θα αναφέρεται σε σημαντικές περιόδους της ιστορίας της νεοελληνικής εκπαίδευσης. Επισκεφθείτε το χώρο επιλέγοντας την παρακάτω εικόνα.
https://xeniseum.org/vr/

Βιολογία Γ΄ Γυμνασίου

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να βρείτε εκπαιδευτικό υλικό για τη θεματική "Γενετικό υλικό και χρωμοσώματα".


Εισαγωγή στη Γενετική


Ο καθορισμός φύλλου στον άνθρωπο

 Ο καρυότυπος του ανθρώπου

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Γεωλογία - Γεωγραφία Α΄ Γυμνασίου


Παρακαλούνται οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου να μελετήσουν το παρακάτω σενάριο μαθήματος με τίτλο "Άνθρωπος και θάλασσα" και έπειτα να συνεργαστούν με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας τους, όπως ορίστηκαν από κοινού στο σχολείο, ώστε να ετοιμάσουν το βίντεο - εργασία τους.

Ανεστραμμένη τάξη

 
Η βασική ιδέα για την ανεστραμμένη τάξη είναι ότι οι μαθητές οι μαθήτριες προετοιμάζονται στο σπίτι τους, πριν το μάθημα, παρακολουθώντας διαδραστικά βίντεο σχετικά με το διδακτικό αντικείμενο, ενώ κατά τη διάρκεια του μαθήματος, μέσα στην τάξη, τα παιδιά διερευνούν προβλήματα, εργάζονται δυσκολονόητες έννοιες, συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες και  επικοινωνούν ομαδικά. Το όφελος της ανεστραμμένης τάξης είναι ο χρόνος μέσα στην τάξη (Tucker, 2012)
Οι Bergmann & Sams (2012), θεωρούν ότι η ανεστραμμένη τάξη αποτελεί τη μέθοδος κατά την οποία όσα παραδοσιακά συνέβαιναν μέσα στην σχολική τάξη, μεταφέρονται στο σπίτι και όσα διαδραματίζονταν στο σπίτι, μεταφέρονται στο χώρο του σχολείου. Ωστόσο, η μεθοδολογία αυτή δεν περιορίζεται απλά στη δημιουργία και αποστολή εκπαιδευτικών βίντεο στους μαθητές και στις μαθήτριες αλλά εστιάζει στη βιωματική μάθηση η οποία πραγματοποιείται μέσα στην σχολική τάξη.
Η ανεστραμμένη τάξη αποτελείται από δυο στάδια, το στάδιο έξω από την τάξη και το στάδιο μέσα στην τάξη. Ο/η εκπαιδευτικός οφείλει να προετοιμάσει και να οργανώσει , ιδιαίτερα προσεκτικά, το διδακτικό σενάριο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του μαθήματος και όλων των μαθητών και των μαθητριών. Τα δύο στάδια συναντιόνται σε μια ψηφιακή πλατφόρμα μάθησης (LMS) (Basal, 2015).
Η ανεστραμμένη τάξη προσφέρει επαρκή χρόνο για ενεργή συμμετοχή και περισσότερες ευκαιρίες για καλλιέργεια της κριτικής σκέψης του παιδιού, κατά τη μαθησιακή διαδικασία, μέσα στη σχολική τάξη (Παπαδάκης, Παπαδημητρίου & Γαριού, 2014).
Σημαντική επισήμανση αποτελεί το γεγονός ότι η ανεστραμμένη τάξη δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσει τον δάσκαλο ή την δασκάλα. Αντίθετα, δίνει τη δυνατότητα για περισσότερη και ποιοτικότερη προσωπικής επαφής εκπαιδευτικού- εκπαιδευόμενου ή εκπαιδευόμενης, καθώς επίσης προάγει τη συνεργατικής διδασκαλίας (Bergmann et al., όπ. αναφ. στο Κανδρούδη και Μπράτιτσης, 2013).

Πηγή: 
Τι είναι η Ανεστραμμένη τάξη ή Flipped classroom;


Βιολογία Γ΄ Γυμνασίου


Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου παρακαλούνται να γράψουν μια έκθεση, 100 λέξεων, περίπου, με θέμα "Διαφορές μεταξύ της κυτταρικής ενδοσυμβίωσης και της συμβίωσης οργανισμών σε ένα οικοσύστημα". Για να θέμα οφείλουν να συμβουλευτούν το παρακάτω άρθρο.

Βιολογικές συμβιώσεις

Υπενθύμιση