Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Βιολογία Γ΄ Γυμνασίου

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου αφού μελετήσουν τα παρακάτω βίντεο καλούνται να επιλύσουν την άσκηση που τους δίνεται παρακάτω και αφορά τη θεματική της "Ροής της γενετικής πληροφορίας".

Άσκηση στο DNA (σε μορφή φόρμας- ψηφιακές απαντήσεις)

Άσκηση στο DNA (σε μορφή εκτυπώσιμη)

Δομή DNA
Αντιγραφή DNA
Μεταγραφή DNA
Μετάφραση RNA


Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Γεωλογία - Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να μελετήστε και να συμπληρώστε τις ερωτήσεις όσες φορές επιθυμείτε. Δείτε τη βαθμολογία σας και ξανά απαντήστε μέχρι να έχετε άριστα. Οι ερωτήσεις αποτελούν προετοιμασία για την γραπτή εξέταση του Α΄ Τετραμήνου!

Επαναληπτικές ερωτήσεις προετοιμασίας

 

Βιολογία Γ΄ Γυμνασίου

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου μπορούν να μελετήσουν παρακάτω το ψηφιακό υλικό του κεφαλαίου με τίτλο: Η ροή της γενετικής πληροφορίας

Αντιγραφή του DNA











Μεταγραφή DNA












Έκφραση γενετικής πληροφορίας- Μετάφραση DNA

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Γεωλογία - Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου: Ο μύθος της χαμένης Ατλαντίδας

Τα παρακάτω δύο κείμενα μπορούν να σας καθοδηγήσουν για να φανταστείτε και να οργανώσετε το σενάριο της δραματοποίησης με θέμα "Η Χαμένη Ατλαντίδα".

Ο μύθος της Ατλαντίδας
Το μυστήριο της Ατλαντίδας αποτελεί τον πιο πολυσυζητημένο ίσως μύθο. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αποδείξει ότι υπήρξε και πού ακριβώς βρισκόταν. Παρόλα αυτά, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού και της αρχαίας Θήρας ταυτίζεται με τη χαμένη Ατλαντίδα.
Οι πρώτες γραπτές αναφορές για την Ατλαντίδα πηγάζουν από τον Αθηναίο φιλόσοφο Πλάτωνα (427-347 π.Χ.) ο οποίος μας αφηγείται ότι οι Ατλαντες ήταν ένας λαός με υπερφυσικές ικανότητες και θεϊκή καταγωγή, που ζούσαν ειρηνικά σε ένα εύφορο νησί πέρα από τις Πύλες των Ηρακλειδών. Στην αρχαιότητα, οι Ηράκλειες Πύλες ήταν τα στενά του Γιβραλτάρ, άρα πιθανότατα βρισκόταν κάπου ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική. Όπως θα δούμε όμως παρακάτω, νεότερα στοιχεία έρχονται να ανατρέψουν τις αρχικές θεωρίες.
Όλα αυτά τα διδάχθηκε από τον Αιγύπτιο ιερέα Σάις, σε ένα ταξίδι στη μακρινή Αίγυπτο και τα αφηγήθηκε στους μαθητές του Κριτία και Τιμαίο, στο έργο «Ατλαντικός Λόγος». Ανάμεσα στα σπουδαία και θαυμαστά που άκουσε, ήταν ότι οι Ατλαντες σταδιακά άρχισαν να χάνουν τη θεϊκή τους δύναμη. Όταν κυριεύτηκαν από ανθρώπινες αδυναμίες αποφάσισαν να στραφούν ενάντια σε άλλους εύπορους λαούς με σκοπό την υποταγή. Γι΄ αυτό ταξίδεψαν προς τη Μεσόγειο, ώσπου συναντήθηκαν με τους παντοδύναμους και γενναίους Αθηναίους, από τους οποίους ηττήθηκαν για πρώτη φορά. Μετά από εξαντλητικές όμως μάχες, οι Αθηναίοι τελικά λύγισαν. Οι θεοί τότε εξοργίστηκαν με τους Ατλαντες, κι αποφάσισαν να τους τιμωρήσουν με παντοτινό αφανισμό. Τόσο μεγάλη ήταν η οργή, που τους κατέστρεψαν μέσα σε μία μόνο νύχτα, αφήνοντας πίσω μόνο μάζες από λάσπη και πυκνούς καπνούς.
Εικόνα της Ατλαντίδας σύμφωνα με τις περιγραφές του Πλάτωνα.















Τι κοινό έχει η Σαντορίνη με τη χαμένη Ατλαντίδα; Η αρχαία Θήρα ήταν ένας τέλειος επίγειος παράδεισος, που καταστράφηκε περίπου το 1.500 π.Χ., μαζί με ένα πλήθος από γειτονικά παράλια, συμπαρασύροντας λαμπρά δείγματα πολιτισμού του Αιγαίου. Η περιγραφή της ταιριάζει απόλυτα με τα λεγόμενα του Πλάτωνα για τη μυθική χώρα των Ατλάντων που καταστράφηκε ολοσχερώς, χωρίς να αφήσει ίχνος πίσω της.
Στην επιστολή προς Κριτία εξηγείται το πώς δημιουργήθηκε η Ατλαντίδα και γιατί είχε σχήμα κυκλικό σαν δαχτυλίδι, με θάλασσα κι ένα μικρό νησάκι στη μέση (έτσι ακριβώς όπως ήταν η αρχαία Θήρα, λίγο πριν από τη μεγάλη έκρηξη). «Όταν οι θεοί μοιράστηκαν τη γη, ο Ποσειδώνας έλαβε την Ατλαντίδα και την παρέδωσε στους γιους του τους ημίθεους για να την καλλιεργήσουν. Ένας από αυτούς παντρεύτηκε την Λευκίππη και έκαναν την Κλειτώ, που την ερωτεύτηκε ο Ποσειδώνας και θέλησε να την κάνει για πάντα δικιά του. Τότε διάλεξε ένα μέρος και το προστάτεψε με κυκλικές ζώνες από εύφορη γη και θάλασσα ώστε να της εξασφαλίσει παραδεισένια ζωή (σαν να βλέπουμε στο χάρτη την Κρήτη μαζί με την αρχαία Καλλίστη)».
Το όνομα Ατλαντίδα προέρχεται πιθανότατα από το μυθικό γίγαντα Ατλαντα, που κρατούσε στους ώμους του ολόκληρη τη γη και τον ουρανό. Σύμφωνα με τις ανακαλύψεις των Αμερικανών γεωλόγων Χάικεν και ΜακΚόϋ που έγιναν στη Σαντορίνη το 1990, όλα παραπέμπουν στη διάσημη τοιχογραφία που βρέθηκε στο δυτικό κτίριο του Ακρωτηρίου. Εδώ βλέπουμε μια παραλία της αρχαίας Θήρας με εύπορη ζωή πάνω σ΄ ένα κεντρικό νησάκι που βρεχόταν από θάλασσα γύρω-γύρω. Έτσι ακριβώς όπως περιέγραφε και ο Πλάτωνας τη χαμένη Ατλαντίδα. Και το νησάκι αυτό υποστηρίζεται ότι εξαφανίστηκε από μια μεγάλη έκρηξη που προκάλεσε φοβερούς σεισμούς και καπνούς. Κατά τον Πλάτωνα οι καπνοί εκτοξεύονταν στον ουρανό, 40 χιλιόμετρα ψηλά. Αν ήταν πράγματι έτσι, τότε σίγουρα φαινόταν από τις ακτές της Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου. Οι άνθρωποι παρακολουθούσαν σαστισμένοι τα καμώματα της φύσης, θαρρώντας ότι έβλεπαν τον ίδιο τον Ατλαντα να κρατά τον ουρανό στους ώμους του.
                 Τοιχογραφία στο Ακρωτήρι.















Όμως ο Αιγύπτιος ιερέας μίλησε για ένα νησί μεγάλο όσο η Λιβύη και η Ασία μαζί, που βρισκόταν έξω από τις Ηράκλειες Πύλες και όλα αυτά συνέβησαν 9.000 χρόνια πριν από το ταξίδι του Πλάτωνα στην Αίγυπτο. Οι άνθρωποι, όμως, δεν είχαν ανακαλύψει ολόκληρο τον κόσμο, παρά μόνο λίγα χιλιόμετρα γύρω από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Ίσως ακόμη και οι Ηράκλειες Πύλες να μην βρίσκονταν στα στενά του Γιβραλτάρ, αλλά να ήταν απλώς ένα στενό πέρασμα στο Αιγαίο, προς τον «έξω κόσμο». Πράγματι είχαν σχηματιστεί στενά περάσματα γης γύρω από τη Θήρα, ύστερα από τις απανωτές εκρήξεις του ηφαιστείου. Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Πλάτωνας έγραφε ότι το νησί ήταν «μείζον» = μεγαλύτερο από την Ασία και τη Λιβύη ή «μέσον» = ανάμεσα στη Λιβύη και τη Ασία. Αν η πραγματική λέξη είναι «Μέσον» τότε η Ατλαντίδα ήταν κάπου ανάμεσα στην Ασία και τη Λιβύη, άρα οδηγούμαστε και πάλι στη Θήρα.
Τέλος, όσον αφορά τη χρονική διαφορά ανάμεσα στον Πλάτωνα (9.000 χρόνια πριν) και τη μεγάλη Μινωική έκρηξη (1600-1500 π.Χ.), αξίζει να σημειώσουμε ότι στην αρχαία Αίγυπτο επικρατούσε διαφορετικό ημερολογιακό σύστημα από εκείνο των Ελλήνων, καθώς οι Αιγύπτιοι πρόσεθεταν ένα επιπλέον μηδενικό. Σύμφωνα λοιπόν με τους αστρολογικούς υπολογισμούς του Πλάτωνα, η καταστροφή της Ατλαντίδας είχε συμβεί μόλις 900 χρόνια πριν. Ο Πλάτωνας έζησε το 300 π.Χ., και αν όλα αυτά συνέβησαν 900 χρόνια νωρίτερα, τότε οι ιστορικές αναδρομές καταλήγουν ούτε λίγο ούτε πολύ στα χρόνια της μεγάλης έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας. Ακόμη, σύμφωνα με τον Έλληνα ηφαιστειολόγο Δ. Γαλανόπουλο, λίγο πριν από τη μεγάλη έκρηξη, η Θήρα είχε κυκλικές ζώνες γης που ενώνονταν μεταξύ τους με στενές διώρυγες. Εξ άλλου, το γεγονός ότι δεν βρέθηκε κανένα ζωντανό αποτύπωμα στις ανασκαφές του Ακρωτηρίου, μαρτυρά ότι οι κάτοικοι της Θήρας είχαν φροντίσει έγκαιρα να τραπούν σε φυγή, προς αναζήτηση νέας πατρίδας.
Το μυστήριο της χαμένης Ατλαντίδας είναι απλώς ένας μύθος, με αμέτρητα αναπάντητα ερωτήματα. Πιθανότατα να μην υπήρξε ποτέ αυτή η χώρα. Παρόλα αυτά, η θεωρία για την ηφαιστειακή καταστροφή της Σαντορίνης εξακολουθεί να βασίζεται σε πραγματικές πηγές που θυμίζουν τον «Πλατωνικό Λόγο».

Πηγή: Ο μύθος της Ατλαντίδας


Ο μύθος της Ατλαντίδας

Στον Τίμαιο, ένα από τα τελευταία έργα του Πλάτωνα, ο Κριτίας αφηγείται τον περίφημο μύθο της Ατλαντίδας, όπως -υποτίθεται- τον είχε ακούσει ο Σόλων από Αιγύπτιους ιερείς:
(24) «... Τα έργα της πόλης σας ήταν πολλά και μεγάλα· τα έχουμε γραμμένα εδώ και τα θαυμάζουμε.
(e) Όμως ένα τα ξεπερνά όλα και σε μεγαλείο και σε αρετή. Τα κείμενά μας λένε πως η πόλη σας καταπόνεσε κάποτε μια δύναμη που όρμησε με αλαζονεία καταπάνω της Ευρώπης ολόκληρης και συνάμα ολόκληρης της Ασίας· ξεκινούσε απ᾽ έξω, από το Ατλαντικό πέλαγος, γιατί τότε ταξιδευότανε εκείνο το πέλαγος. Είχε ένα νησί εμπρός α­πό το στόμιό του, αυτό που ονομάζεται, καθώς λέτε, Στήλες του Ηρακλή.1 Και το νησί ήταν μεγαλύτερο από την Ασία και τη Λιβύη2 μαζί. Και οι ταξιδιώτες μπορούσαν να περάσουν από αυτό το νησί στα άλλα νησιά και από τα νησιά σ᾽ ολόκληρη την ήπειρο, [25] στην αντίπερα όχθη αυτής της πραγματικής θάλασσας. Και μέσα στο στόμιο που λέγαμε μοιάζει να είναι ένα λιμάνι με στενή είσοδο· όμως έξω από το άλλο μέρος είναι πραγματικό πέλαγος και τη στεριά που το περιστοιχίζει θα τη λέγαμε πολύ σωστά και με την κυριολεξία ήπειρο.3 Λοιπόν σ᾽ αυτό το νησί, την Ατλαντίδα, βασιλιάδες είχαν δημιουργήσει μια μεγάλη και θαυμαστή δύναμη, που κυριαρχούσε πάνω σ᾽ ολόκληρο το νησί και πολλά άλλα νησιά και μέρη της ηπείρου. Κι ακόμη κρατούσε τη Λιβύη ώς την Αίγυπτο, (b) και την Ευρώπη ώς την Τυρρηνία. Κι αυτή η δύναμη, αφού συγκεντρώθηκε σύσσωμη, επεχείρησε να υποδουλώσει με μια ορμή όλα τα μέρη σας και τα δικά μας και όσα βρίσκονται μέσα στο στόμιο. Τότε, Σόλων, φανερώθηκε σε όλους τους ανθρώπους η δύναμη της πόλης σας με την αρετή και τη ρώμη της. Γιατί ξεπέρασε όλες τις άλλες σε ψυχική αντοχή και σε πολεμική τέχνη. (c) Στην αρχή επικεφαλής των Ελλήνων, κι έπειτα, όταν οι άλλοι την εγκατέλειψαν, αναγκασμένη να πολεμήσει μόνη, αφού άγγιξε τον έσχατο κίνδυνο, νίκησε τους εισβολείς, έστησε τρόπαιο, και δεν άφησε να υποδουλωθούν αυτοί που ποτέ δεν είχαν γίνει δούλοι. Κι εμάς τους άλλους, όσοι κατοικούμε δώθε από τις Ηράκλειες Στήλες, γενναιόδωρα όλους μας ελευθέρωσε. Όμως αργότερα ήρθαν τρομεροί σεισμοί και κατακλυσμοί και μέσα σε μια μέρα και μια νύχτα φρίκης, (d) ολόκληρος ο στρατός σας βούλιαξε μονομιάς μέσα στη γη και το νησί η Ατλαντίδα βούλιαξε στη θάλασσα και αφανίστηκε. Γι᾽ αυτό και σήμερα ακόμη το πέλαγος σ᾽ εκείνα τα μέρη είναι δυσκολοταξίδευτο και ανεξερεύνητο· το εμπόδιο είναι η ρηχή λάσπη που άφησε το νησί καθώς καταποντιζότανε...»

(μετάφραση Γιώργος Σεφέρης)


 

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Χημεία Γ΄ Γυμνασίου

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου αφού δουν το βίντεο και θυμηθούν,  μπορούν στις παρακάτω εικόνες να βρουν το εκπαιδευτικό υλικό για το πείραμα που πραγματοποιήσαμε στο εργαστήριο Χημείας του σχολείου μας και αφορά τον "Αποχρωματισμός διαφόρων εγχρώμων διαλυμάτων με τη χρήση ενεργού άνθρακα"



Εργαστηριακή άσκηση Άνθρακα
Φύλλο εργασίας εργαστηριακής άσκησης Άνθρακα

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Τι θα έκανες αν γινόταν σεισμός;

Παρακαλούνται οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου να συμπληρώσουν το παρακάτω ερωτηματολόγιο ώστε να προετοιμαστούμε για την άσκηση σεισμού:

Ερωτηματολόγιο Γνώσεων για το Σεισμό

Χημεία Γ΄ Γυμνασίου

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου μπορούν στα παρακάτω βίντεο να μελετήσουν θέματα σχετικά με το κεφάλαιο του Άνθρακα.
Φυσικοί και τεχνητοί άνθρακες

Ορυκτοί άνθρακες



Η Χημεία του διαμαντιού.


Τα αλλοτροπικές μορφές του άνθρακα: το διαμάντι και ο γραφίτης.

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Γεωλογία - Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου, στο πλαίσιο του μαθήματος Γεωλογία- Γεωγραφία μπορούν να εργαστούν με τα ψηφιακά εργαστήρια στους παρακάτω συνδέσμους










Ψηφιακό Εργαστήριο Τεκτονικών πλακών










Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Το Ξενισέουμ μας ξεναγεί στο Ρέθυμνο

Το Μουσείο της Εκπαίδευσης και η Μουσειακή Συλλογή της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ του Πανεπιστημίου Κρήτης  διοργανώνουν μια δράση που στοχεύει στην ενεργητική συμμετοχή του/ της επισκέπτη/τριας με τη χρήση των νέων τεχνολογιών σε χώρους πολιτισμού και στην ανάπτυξη και προώθηση του εκπαιδευτικού τουρισμού. Η δράση αυτή επιτυγχάνεται με δύο τρόπους: α) Μέσα στο φυσικό χώρο του Μουσείου με  την ψηφιοποίηση πολύτιμων τεκμηρίων της ιστορίας της εκπαίδευσης και την αξιοποίησή τους με καινοτόμο και παιγνιώδη τρόπο με βάση εφαρμογές της επαυξημένης πραγματικότητας και β) έξω από το Μουσείο μέσω της σύνδεσής τους με εκπαιδευτικά πολιτιστικά μονοπάτια (εικονικά και φυσικά) με βάση εκπαιδευτικό υλικό που θα αναφέρεται σε σημαντικές περιόδους της ιστορίας της νεοελληνικής εκπαίδευσης. Επισκεφθείτε το χώρο επιλέγοντας την παρακάτω εικόνα.
https://xeniseum.org/vr/

Βιολογία Γ΄ Γυμνασίου

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να βρείτε εκπαιδευτικό υλικό για τη θεματική "Γενετικό υλικό και χρωμοσώματα".


Εισαγωγή στη Γενετική


Ο καθορισμός φύλλου στον άνθρωπο

 Ο καρυότυπος του ανθρώπου

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Γεωλογία - Γεωγραφία Α΄ Γυμνασίου


Παρακαλούνται οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου να μελετήσουν το παρακάτω σενάριο μαθήματος με τίτλο "Άνθρωπος και θάλασσα" και έπειτα να συνεργαστούν με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας τους, όπως ορίστηκαν από κοινού στο σχολείο, ώστε να ετοιμάσουν το βίντεο - εργασία τους.

Ανεστραμμένη τάξη

 
Η βασική ιδέα για την ανεστραμμένη τάξη είναι ότι οι μαθητές οι μαθήτριες προετοιμάζονται στο σπίτι τους, πριν το μάθημα, παρακολουθώντας διαδραστικά βίντεο σχετικά με το διδακτικό αντικείμενο, ενώ κατά τη διάρκεια του μαθήματος, μέσα στην τάξη, τα παιδιά διερευνούν προβλήματα, εργάζονται δυσκολονόητες έννοιες, συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες και  επικοινωνούν ομαδικά. Το όφελος της ανεστραμμένης τάξης είναι ο χρόνος μέσα στην τάξη (Tucker, 2012)
Οι Bergmann & Sams (2012), θεωρούν ότι η ανεστραμμένη τάξη αποτελεί τη μέθοδος κατά την οποία όσα παραδοσιακά συνέβαιναν μέσα στην σχολική τάξη, μεταφέρονται στο σπίτι και όσα διαδραματίζονταν στο σπίτι, μεταφέρονται στο χώρο του σχολείου. Ωστόσο, η μεθοδολογία αυτή δεν περιορίζεται απλά στη δημιουργία και αποστολή εκπαιδευτικών βίντεο στους μαθητές και στις μαθήτριες αλλά εστιάζει στη βιωματική μάθηση η οποία πραγματοποιείται μέσα στην σχολική τάξη.
Η ανεστραμμένη τάξη αποτελείται από δυο στάδια, το στάδιο έξω από την τάξη και το στάδιο μέσα στην τάξη. Ο/η εκπαιδευτικός οφείλει να προετοιμάσει και να οργανώσει , ιδιαίτερα προσεκτικά, το διδακτικό σενάριο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του μαθήματος και όλων των μαθητών και των μαθητριών. Τα δύο στάδια συναντιόνται σε μια ψηφιακή πλατφόρμα μάθησης (LMS) (Basal, 2015).
Η ανεστραμμένη τάξη προσφέρει επαρκή χρόνο για ενεργή συμμετοχή και περισσότερες ευκαιρίες για καλλιέργεια της κριτικής σκέψης του παιδιού, κατά τη μαθησιακή διαδικασία, μέσα στη σχολική τάξη (Παπαδάκης, Παπαδημητρίου & Γαριού, 2014).
Σημαντική επισήμανση αποτελεί το γεγονός ότι η ανεστραμμένη τάξη δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσει τον δάσκαλο ή την δασκάλα. Αντίθετα, δίνει τη δυνατότητα για περισσότερη και ποιοτικότερη προσωπικής επαφής εκπαιδευτικού- εκπαιδευόμενου ή εκπαιδευόμενης, καθώς επίσης προάγει τη συνεργατικής διδασκαλίας (Bergmann et al., όπ. αναφ. στο Κανδρούδη και Μπράτιτσης, 2013).

Πηγή: 
Τι είναι η Ανεστραμμένη τάξη ή Flipped classroom;


Βιολογία Γ΄ Γυμνασίου


Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου παρακαλούνται να γράψουν μια έκθεση, 100 λέξεων, περίπου, με θέμα "Διαφορές μεταξύ της κυτταρικής ενδοσυμβίωσης και της συμβίωσης οργανισμών σε ένα οικοσύστημα". Για να θέμα οφείλουν να συμβουλευτούν το παρακάτω άρθρο.

Βιολογικές συμβιώσεις

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Χημεία Γ΄ Γυμνασίου

Αλκάλια ονομάζονται τα στοιχεία της 1ης ομάδας του περιοδικού πίνακα πλην του υδρογόνου. Τα στοιχεία της ομάδας των αλκαλίων είναι το λίθιο (Li), το νάτριο (Na), το κάλιο (K), το ρουβίδιο (Rb), το καίσιο (Cs) και το φράγκιο (Fr), το οποίο είναι ασταθές τεχνητό στοιχείο και δεν το συναντάμε στη φύση.


Γεωλογία - Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου μπορούν να μελετήσουν παρακάτω τη φόρμα με τα βίντεο και τους συνδέσμους για να διερευνήσουν το θέμα που έχουν επιλέξει και να ετοιμάσουν την παρουσίαση τους για το σενάριο μαθήματος "Όταν έλιωσαν οι παγετώνες":

Οι οδηγίες για τον τρόπο που θα πρέπει να προετοιμαστεί η παρουσίαση ορίζονται στον παρακάτω σύνδεσμο
Οι ομάδες των παιδιών που θα συνεργαστούν στην κάθε παρουσίαση θα δημιουργηθούν, έπειτα από κοινή συζήτηση, στο σχολείο.


Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Γεωλογία - Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου

Παρακαλούνται οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου, στο πλαίσιο του μαθήματος Γεωλογία - Γεωγραφία, να τοποθετήσουν στον ψηφιακό μας χάρτη σημεία με βουνά της Ευρώπης. Τα σημεία αυτά θα πρέπει να τοποθετηθούν στο επίπεδο "Η γεωλογική ιστορία της Ευρώπης και η ορογένεση" και να σημειωθούν με κόκκινο χρώμα και σύμβολο βουνό, όπως φαίνεται στο χάρτη που έχει αποσταλεί στο ηλεκτρονικό  ταχυδρομείο.

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Βιολογία Γ΄ Γυμνασίου

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄Γυμνασίου μπορούν να βρουν στους παρακάτω συνδέσμους το υλικό που δουλέψαμε στο σχολείο αναφορικά με τη θεματική ενότητα "Το Κύτταρο".





Κύτταρο- Η βασική μονάδα της ζωής

Μονοκύτταροι και πολυκύτταροι οργανισμοί














Η πλασματική μεμβράνη και οι λειτουργίες της












Το εσωτερικό του κυττάρου






Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Γεωλογία - Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου μπορούν να παρακολουθήσουν στο παρακάτω βίντεο με ποιον τρόπο θα δουλέψουμε τον ψηφιακό χάρτη του σεναρίου μαθήματος Σημεία Ενδιαφέροντος για το μάθημα Γεωλογία - Γεωγραφία. Τις απορίες σας θα τις συζητήσουμε από κοντά στο σχολείο.

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Γεωλογία- Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου

 Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β΄ τάξης που παρακολούθησαν στο σχολείο το μάθημα σχετικά με την Ιστορία της Γεωλογίας μπορούν στον παρακάτω σύνδεσμο να δουν το προτεινόμενο εκπαιδευτικό υλικό.

Η Ιστορία της Γεωλογίας

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Βιολογία Γ΄ Γυμνασίου


Οι μαθήτριες και οι μαθητές με τις/τους οποίες/οποίους δουλέψαμε τη θεματική ενότητα των κυττάρων μπορούν να βρουν στους παρακάτω συνδέσμους το ψηφιακό υλικό που αναφέρεται σε αυτήν την ενότητα.
Τα χημικά συστατικά της ζωής

Παρατήρηση κυττάρων στο μικροσκόπιο

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Εκπαιδευτικό Συμπόσιο UNFROZEN EDUCATION – Or How To Relearn


Ο συμπόσιο  UNFROZENEDUCATION – Or How To Relearn μας καλεί να εντείνουμε την ευαισθησία μας και να αναπτύξουμε υπεύθυνες προσεγγίσεις για τα ζητήματα του παρόντος μας, δημιουργώντας παράλληλα τρόπους για αειφόρο μέλλον. Περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό να «ξεμαθαίνουμε» τα πρότυπα μιας ανθρωποκεντρικής άποψης του πλανήτη μας και μιας αρσενικά μορφοποιημένης καπιταλιστικής κοινωνίας και να σκεφτόμαστε με έναν πιο περιεκτικό τρόπο. Οι Επιστήμες της Εκπαίδευσης και οι Εικαστικές Τέχνες υπογραμμίζουν την ανάγκη για συστηματική ανταπόκριση μέσω της παιδείας των πολιτών των σύγχρονων κοινωνιών. Αυτή είναι, ίσως, η μόνη ελπίδα για αλλαγή στάσεων και πολιτικών. Η Παιδαγωγική μαζί με τις Τέχνες μας προσφέρει πολλές απρόβλεπτες προοπτικές να σκεφτούμε κριτικά για την ανοικοδόμηση ενός νέου ανοιχτού και δημοκρατικού κόσμου.

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Θέλεται οι μαθητές να θυμούνται κάτι; Ζητήστε τους να το σχεδιάσουν.

Είναι γνωστό από καιρό ότι το να σχεδιάζει κάτι ένα άτομο το βοηθά να το θυμάται καλύτερα. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το σχέδιο είναι ανώτερο από δραστηριότητες όπως η ανάγνωση ή η γραφή γιατί αναγκάζει το άτομο να επεξεργάζεται τις πληροφορίες με πολλούς τρόπους: οπτικά, κιναισθητικά και σημασιολογικά. Σε μια σειρά πειραμάτων, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι πληροφορίες σχεδίασης είναι ένας ισχυρός τρόπος για να ενισχυθεί η μνήμη, αυξάνοντας την ανάκληση κατά σχεδόν διπλάσιο βαθμό.

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Συγκρίνοντας τους Χάρτες

Από το βιβλίο: Χαρτογράφηση της Παλιάς Πόλης των Χανίων, Από το αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση Χανίων, 2008.
F. de Wit, Η νήσος Κρήτη και τα οχυρά της, 1680

Καλή σχολική χρονιά

 
Καλωσορίσατε στο ιστολόγιο για τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών. Η καινούρια σχολική χρονιά 2019- 2020 να είναι μια δημιουργική, διασκεδαστική και γεμάτη υγεία περίοδος για όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες που θα συνεργαστούμε φέτος.

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Κουρδιστάν

Ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε από μαθήτριες και μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Χανίων


Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Γεωλογία- Γεωγραφία Β Γυμνασίου.

Με αυτή την ανάρτηση ξεκινάει το Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού (ΚΧΓ). Εδώ θα βρεις τον πρώτο γρίφο για να ξεκινήσεις. Όλοι οι κωδικοί που πρέπει να βρεις είναι εξαψήφιοι (με 6 ψηφία). Ο τρόπος βαθμολόγησης για την ανάδειξη του τελικού νικητή φαίνεται στον πίνακα που είναι κάτω από τον χάρτη.

Αρχικός Γρίφος
Κάθε μέρα συναντιόμαστε εκεί, αλλά με τη σημερινή ημερομηνία μπορείς να ξεκινήσεις να παίζεις το παιχνίδι μας.





Πίνακας βαθμολόγησης του ΚΧΓ
Γρίφος :
κάθε κωδικός γρίφου
20 πόντοι
Αντικείμενα:
1ο αντικείμενο
20 πόντοι
2ο αντικείμενο
35 πόντοι
3ο αντικείμενο
30 πόντοι
4ο αντικείμενο
20 πόντοι
5ο αντικείμενο
10 πόντοι
6ο αντικείμενο
35 πόντοι
Θέσεις κατάταξης:
1η
50 πόντοι
2η
40 πόντοι
3η
30 πόντοι
4η
20 πόντοι
5η
10 πόντοι
Για να φτάσετε στον τερματισμό δεν είναι απαραίτητο να έχετε βρει όλα τα αντικείμενα. Νικήτρια ή νικητής θα είναι όποια ή όποιος συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους. Ανώτερη βαθμολογία είναι οι 500 πόντοι (15 κωδικοί γρίφων από 20 πόντους και 6 αντικείμενα, συνολικά, 150 πόντοι και 1η θέση 50 πόντοι).

Υπενθύμιση