Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ημέρα Πειραμάτων


Τα φύλλα των φυτών περιέχουν χλωροφύλλη που τους δίνει το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα. Η χλωροφύλλη δεσμεύοντας την ηλιακή ακτινοβολία βοηθάει στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Κατά τη φωτοσύνθεση παράγετε γλυκόζη η οποία πολυμερίζεται προς άμυλο. Το άμυλο ανιχνεύεται στα φύλλα αλλά αποθηκεύεται κυρίως στα σπέρματα και στους υπόγειους βλαστούς ( πχ κονδύλους) των φυτών.
Ας δούμε, λοιπόν, όλα τα παραπάνω εκτελώντας πειράματα.

Τα πρώτα δυο πειράματα αφορούν μαθητές και μαθήτριες που θα επιλέξουν να δουλέψουν ομαδικά. Οι ομάδες που θα εκτελέσουν τα πειράματα 1 και 2 πρέπει να είναι τριμελείς ή τετραμελείς. Τα πειράματα 3, 4 και 5 μπορούν να γίνουν από μεμονωμένους μαθητές και μαθήτριες ή από ζευγάρια μαθητών ή μαθητριών. Τα πειράματα θα πραγματοποιηθούν στο σχολικό εργαστήριο την “Ημέρα Πειραμάτων”. Όλοι ο μαθητές και οι μαθήτριες οφείλουν να φέρουν τα υλικά που θα τους βοηθήσουν να πραγματοποιήσουν το πείραμα που επέλεξαν, είτε είναι ομαδικό, είτε είναι ατομικό. Τα χημικά αντιδραστήρια καθώς επίσης και τα όργανα θα τα διαθέσει το σχολικό εργαστήριο. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα φύλλα εργασίας των πειραμάτων στα οποία αναφέρονται οδηγίες για την εκτέλεσή τους.

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Η βεβαιότητα σκοτώνει την αλήθεια


Ας μη ξεχνάμε να θυμίζουμε στον εαυτό μας να βλέπει συνεχώς τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο...




...είναι ο μόνος τρόπος να εξελίξουμε τις φυσικές επιστήμες!

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Θεατρική Ομάδα


Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Θεατρικής Ομάδας του 2ου Γυμνασίου Χανίων μπορούν να κατεβάσουν τα κείμενα που θα χρησιμοποιήσουν για τους αυτοσχεδιασμούς τους: Η Αγάπη, Αγάπη από περιοδικά

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Καλλιτεχνική έκφραση


Για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β τάξης του Γυμνασίου Βάμου.

Σε όλες τις περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας πολλές ομάδες ανθρώπων αναγκάστηκαν να μετακινηθούν και να αλλάξουν τη γη που κατοικούσαν. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις είναι υπεύθυνη κάποια φυσική καταστροφή, περιβαλλοντική υποβάθμιση ή οικολογική πίεση. Δε λείπουν και τα σύγχρονα παραδείγματα τόσο στο κοντινό μας χώρο, αλλά και ευρύτερα σε όλη την υφήλιο. Ο σεισμός της Κεφαλλονιάς, την προηγούμενη εβδομάδα, ώθησε πολλούς κατοίκους του νησιού να μεταναστεύσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το τσουνάμι του 2004 στο Ινδικό ωκεανό επέβαλε την απομάκρυνση πολλών ντόπιων από τις εστίες τους. Η οικολογική υποβάθμιση περιοχών της νότιας Ασίας, όπως το Πακιστάν, λόγο της ερημοποίησης που υφίσταται η γη σαν αποτέλεσμα της θέρμανσης του πλανήτη εξαιτίας των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν τα δυτικά κράτη, οδηγεί πολλούς κατοίκους των περιοχών αυτών να μεταναστεύουν προς περισσότερο έφορες περιοχές.
Μελετήστε το απόσπασμα από το κείμενο του Νίκου Καζαντζάκη "Ταξιδεύοντας Ρουσία". Στο σχολείο θα γίνει η φιλολογική ανάλυση του κειμένου. Επίσης, δείτε το φύλλο εργασίας που σχετίζεται με τα γεωγραφικά στοιχεία που αναφέρονται στο κείμενο.
Τέλος, ερευνήστε στο διαδίκτυο σε ιστοσελίδες οικολογικών οργανώσεων, εφημερίδων, παγκόσμιων οργανισμών για την προστασία του περιβάλλοντος και της διεθνούς αμνηστίας ώστε να ενημερωθείτε για θέματα οικολογικών προσφύγων. Αποκτήστε μια εμπεριστατωμένη άποψη και ελάτε στο σχολείο να συνθέσουμε το έργο τέχνης μας με θέμα "Οικολογικοί πρόσφυγες".

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Αποτελέσματα Ερωτηματολογίου Αναστοχασμού




Τα αποτελέσματα αφορούν τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου Βάμου και του 2ου Γυμνασίου Χανίων που διδάσκονται το μάθημα της Γεωλογίας- Γεωγραφίας και συμπλήρωσαν το φυλλάδιο αναστοχασμού

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Ο σεισμός στην Κεφαλλονια


http://www.youtube.com/watch?v=0B34tU8ouLY
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το ντοκιμαντέρ

Η Κεφαλλονιά είναι ένα νησί του Ιονίου πελάγους. Είναι από τα μέρη εκείνα της ανατολικής Μεσογείου που, λόγο της θέσης της στα όρια δυο διαφορετικών λιθοσφαιρικών πλακών που μετατοπίζονται παράλληλα, έχει πολύ μεγάλη εμπειρία από σεισμούς. Την ίδια εμπειρία έχουν αποκτήσει και οι κάτοικοί της που έχουν μάθει να ζουν με το σεισμό.

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Ας επικοινωνήσουμε


Όσοι μαθητές και μαθήτριες της Α τάξης του Γυμνασίου θέλουν να έχουν πρόσβασή στα ντοκιμαντέρ που είδαμε στην αίθουσα κατά τη διάρκεια των διδακτικών σεναρίων "Άνθρωπος και Θάλασσα" και "Γνωρίζοντας τη Λιθόσφαιρα" παρακαλούνται να συμπληρώσουν την παρακάτω αίτηση και να την αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση thodoris.parashou@gmail.com, ώστε να τους κάνω μέλη του Dropbox.

Υπενθύμιση